Er dit instinkt til at stole på?

Helle Laursen d. 26. september 2013

Nogle gange er mavefornemmelsen vejen til gode beslutninger. Andre gange ikke. Vi ved, at de mest succesfulde ledere er instinktive beslutningstagere, men denne evne til at træffe de rigtige beslutninger bygger ofte på årelang erfaringsdannelse. Så hvordan ved du, hvornår du kan stole på sit instinkt?

Hvad er et instinkt?

Instinkt, intuition, mavefornemmelse; kært barn har mange navne. De er dog alle en betegnelse for den mentale proces, vi alle – i mere eller mindre grad – bruger til at vurdere situationer og danne os meninger om tingene, uden at vi nødvendigvis kender alle fakta og har analyseret det hele til bunds. Vigtigst af alt handler det dog om at kunne genkende et mønster baseret på tidligere erfaring. På den måde er du i stand til at se vigtige forbindelser mellem tidligere erfaringer, og det du står overfor lige nu.

På den ene side

Set fra den positive side, så er din intuition din indre advarselslampe, der signalerer, hvis der er noget, der ikke stemmer. Men omvendt kan en overdreven tillid til din intuition også betyde, at du undlader at analysere dybere og checke fakta, hvor det rent faktisk er bydende nødvendigt. Det er derfor vigtigt at vide med sig selv, hvornår man kan stole på sin intuition, og hvornår det er klogest at checke efter.

Helt grundlæggende kan du gå ud fra, at du bedst kan stole på din intuition, når du er på kendt grund og har et dybtgående kendskab til området i forvejen. Du har altså mange tidligere erfaringer at trække på, når din intuition forsøger at danne mønstre og skabe forbindelser til den situation, du står i nu.

Et andet godt råd er at bruge din intuition som en slags test af de analyser, der måtte ligge til grund for en given beslutning. Hvis en objektiv analyse giver grønt lys for beslutningen, men din intuition siger nej, så vent med at træffe en beslutning, til du har søgt input fra andre kilder. Vent til din logiske side af hjernen er enig med den intuitive, før du træffer vigtig og vidtrækkende beslutninger. Spørg også dig selv om årsagen til at du trækkes i retning af en intuitiv beslutning ikke handler om at det jo også samtidig er både nemt og hurtigt. Sørg med andre ord for at din intuition ”har noget at have det i”.

Bedøm ansøgere intuitivt uden at miste fornuften

Når det handler om at bedømme andre mennesker, så er det især her, vi skal være ekstra opmærksomme på intuitionens indre stemme. En ansættelsessituation er et eksempel på en beslutning, der nødvendigvis træffes på et ikke fuldstændigt objektivt grundlag, og hvor det er nødvendigt at støtte sig ekstra til den mere intuitive side af hjernen. CV’er er designet til at give et rigtig godt indtryk, anbefalinger og udtalelser er ikke altid 100% ærlige, og mange jobsøgere har forberedt sig så grundigt, at deres svar lyder helt rigtige.

Hvis det hele ser rigtigt ud, men ens intuition siger, at personen ikke passer til jobbet, så skylder man sig selv og de kommende kolleger at checke en ekstra gang; tage en ekstra reference, spørge rundt i sit netværk og måske tage en ekstra samtale med kandidaten, selvom man synes, man allerede har været hele vejen rundt. Når det så er sagt, så skal man i ansættelsessituationen dog også være opmærksom ”own-bias effekten”; det at vi har tendens til intuitivt at klikke bedst med personer, der ligner os selv. Rigtig god kemi med dig er dog ikke det samme som, at personen passer bedst til arbejdsopgaverne og den gruppe, vedkommende skal indgå i på arbejdspladsen.

Hvis din intuition ikke har ”noget at have det i”, så stil dig selv disse fem spørgsmål, og overvej nøje hvert svar og hvilke yderligere spørgsmål, der måtte opstå:

  • Hvad ved jeg om situationen?
  • Hvad ved jeg ikke?
  • Hvad antager jeg (uden at vide det med sikkerhed)?
  • Hvad er lighederne med tidligere begivenheder?
  • Hvad er forskellene?

Send en mail, hvis du vil høre mere om intuitiv ledelse og beslutningstagning