Hjemmearbejdsplads - en velsignelse eller ...

Helle Laursen d. 19. august 2008
Sidder du nu frisk og veludhvilet efter en god lang pause fra arbejdet, eller er du måske én af dem, der aldrig fik koblet fra; hverken mentalt eller helt bogstavligt fra email’en og mobiltelefonen? Hvis du er i tvivl, kan du jo altid spørge din familie, hvordan de har oplevet det.

I en trådløs verden

Mange medarbejdere har i løbet af de sidste 5-10 år fået hjemmearbejdsplads ud fra et ønske om en mere fleksibel arbejdstid. Og i en verden med trådløs opkobling, kan vi nu arbejde og kontaktes overalt i verden – hvad enten vi ligger på stranden på Koh Samui eller i telt i den canadiske vildmark.

Hvad vi måske glemte i begejstringen over at kunne disponere mere frit over vores arbejdstid var at lave aftaler med arbejdspladsen, med familien og ikke mindst med os selv om, hvornår vi så egentlig har fri i denne her mobile og trådløse verden. En verden hvor spændende arbejdsopgaver og forventningsfulde kunder og kolleger rykker i os fra alle sider.

Hvor går grænsen?

Hos Microsoft Danmark har man en klar holdning til, hvad der skaber den største trivsel på arbejdspladsen. Her arbejder man bevidst på at undgå at skabe en forventning i organisationen om, at medarbejderne konstant skal være på og være opdateret. Det er i en erkendelse af, at det ikke på den lange bane er med til at skabe glade og effektivt arbejdende medarbejdere. Det skaber tværtimod øget sygefravær som resultat af stressede og udbrændte medarbejdere.

I en verden, hvor vi i stadig stigende grad forventes at være yderst effektive i arbejdstiden, og hvor alle døgnet rundt kan komme i kontakt med os, er det derfor vigtigt for vores mentale sundhed, at vi selv lærer at sætte grænser for, hvor meget vi vil være til rådighed – og hvordan. Vi har meget forskellige grænser for, hvor meget vi kan – og vil – være til rådighed for vores arbejdsplads. Men grænser har vi alle, og det er ikke 24 timer i døgnet.

Balance giver et sundt arbejdsklima

Det er en ledelsesopgave at skabe en kultur på arbejdspladsen, der giver en høj grad af medarbejdertrivsel, og der er en vigtig opgave i at gå forrest og sætte dagsordenen i organisationen omkring en fornuftig balance mellem arbejdsliv og fritid. Men det er den enkelte, der kan mærke, hvor deres egen grænse går, og hvornår netop deres liv er i fornuftig balance.

Brug et par minutter på at tænke tilbage på din ferie og overvej, om det er nu, du skal have lavet nogle gode og sunde aftaler omkring dit arbejdsliv til glæde for din arbejdsplads, din familie og ikke mindst dig selv.