For at kunne motivere andre, skal man selv være motiveret. Sådan lød det fra Ulrik Wilbek, da han blev spurgt om, hvad der var hemmeligheden bag hans store succeser med først det kvindelige og derefter det mandlige håndboldlandshold.
En ledelsesopgave
”Jeg kan ikke motivere andre i længere tid ad gangen. Det skal de selv kunne gøre. Jeg er derfor også selv nødt til at holde mig motiveret gennem personlig udvikling.” Sådan sagde Ulrik Wilbek under et interview omkring hans ledelse af det danske herrelandshold i håndbold efter de vendte hjem fra EM med guld. nEn af de væsentligste ledelsesopgaver er at sikre, at medarbejderne er topmotiverede til løse deres opgaver. Og Ulrik Wilbek ved bedre end de fleste, at forskellen på top og bund i en EM-finale ikke kun handler om kvalifikationer og den rette adfærd. Hvis motivationen ikke er i top, så bliver resultaterne det heller aldrig. Motivation bliver dermed en meget central opgaver for ledere, og vejen til medarbejdermotivation går over egenmotivation.
Indefra og udefra motiveret
Men som de fleste har oplevet, så er motivation er ikke bare noget, man kan fremtrylle ved viljens kraft. Der er forskellige ting, der motiverer os, afhængigt af, hvilken persontype man er. Nogle af os er indefra motiveret og drives frem mod resultaterne gennem en stærk indre drivkraft skabt af lysten til at præstere det bedste eller lysten til at vinde. Andre er til gengæld i højere grad udefra motiveret. Disse typer er stærkt motiverede af at skabe resultater i fællesskab med andre eller af at skabe resultater for andre; at hjælpe, coache og støtte andre til at opnå unikke resultater.
- Er du mest indefra eller udefra motiveret?
- Hvor motiveret er du i øjeblikket?
- Hvordan påvirker din nuværende motivation dine omgivelser; kunder, medarbejdere, kolleger?
- Hvad kan du selv gøre for at øge din motivation?
Kontakt H2 Consult for at høre nærmere.