Traditionel teori om forandringsledelse viser den enkelte virksomhed i kontrol og lederen bag roret. Men sådan ser verden ikke ud i dag og den enkelte virksomhed er derfor nødt til at forholde sig aktivt til resiliensberedskabet.
En omverden under konstant forandring
I forlængelse af april måneds tema herfra omkring den resiliente leder er det relevant også kikke på resiliens i resten af organisationen.
En virksomhed skal fremover være rustet til at håndtere flere og mere voldsomme påvirkninger udefra end tidligere. Det handler om virksomhedens evne til at rejse sig efter markante eksterne påvirkninger som teknologiændringer, pludselige holdnings- og lovgivningstiltag, konkurrenttiltag og naturbegivenheder. Så ud over at sikre, at der er resiliente ledere i organisationen, bør man også være opmærksom på resten af organisationens resiliens.
No one left behind! (Navy SEAL motto).
Forskning i menneskelig resiliens har vist, at den mest betydningsfulde faktor i forudsigelse en persons evne til at modstå og komme sig efter voldsomme begivenheder er den opfattede opbakning fra andre.
Nogle af de mest resiliente kulturer finder vi derfor også i forsvarets specialenheder, hvor det er en grundpræmis, at alle til enhver tid kan forvente, at de øvrige medlemmer i gruppen er der for dem 100%, hvis der opstår en livstruende situation.
At opbygge resilient kultur
En resilient organisationskultur kan skabes ved at udvikle hhv. gruppeidentitet og sammenhørighedsfølelse. Gruppeidentiteten giver følelsen af at høre til, mens sammenhørighed er graden af den indbyrdes lighed, kommitment og lyst til deltagelse, som man deler. Begge elementer er redskaber til at opbygge resilient kultur.
En leder, der ønsker at øge gruppeidentiteten, kan appellere til bl.a. karakteristika, fælles oplevelser, faglighed eller formål, som man deler. Disse faktorer kan skabe mere ensartethed.
Gruppeidentifikation er dog ikke altid nok til at skabe en betydelig og varig motivation eller loyalitet, hvis den skabes på en relativt overfladisk karakteristik eller en forbigående begivenhed. Det er derfor også nødvendigt at opbygge samhørighed.
Samhørighed kan i udgangspunktet opbygges på baggrund af gruppeidentifikation, men skal nødvendigvis stikke dybere. En leder, der ønsker at opbygge samhørighed, kan understrege betydningen af, at man kan stole på hinanden i pressede situationer eller i arbejdet på at nå et fælles mål, der er til gavn for alle.
Samhørighed kan også øges ved at appellere til en dybere holdning i gruppen, som f.eks. kan være udtrykt i én eller flere af virksomhedens værdier.
Andet du kan gøre for at opbygge en følelse af samhøringhed:
- Igangsætte et BUDDY-system, hvor kollegaer er afhængige af hinandens succes.
- Opbygge et mentor-system hvor ældre medarbejdere tager medansvar for yngre medarbejderes succes.
- Undgå situationer, der skaber konflikt mellem medarbejderne samt usund konkurrence.
Kontakt H2 Consult, hvis du vil høre mere om resiliens, og hvordan man hos jer kan opbygge en resilient kultur …
Læs mere
”The secrets of resilient leadership. When failure is not an option.” af George S. Everly, Jr., Douglas A. Strouse og George S. Everly, III. DiaMedica Publishing, New York, 2010.