Ledelse indefra og ud

Helle Laursen d. 20. december 2021

De fleste har en mening om, hvad der kendetegner den gode leder. Hvad der er god og anbefalelsesværdig ledelsesstil. Men god ledelse kan ikke sættes på formel, for god ledelse handler mest af alt om den person, der leder, og hvor godt lederen har fat i egne værdier og kender sin indre styrke.

”Al god ledelse starter med at vide så meget, som muligt, om dig selv.”

Fodboldlandsholdets træner Kasper Hjulmand blev i november udnævnt til Årets Leder. I forbindelse med hans nominering var ovenstående overskriften for et interview. Her fortæller han, hvad der ligger til grund for hans ledelsesstil, som han selv kalder ”brutalt ærlig”, og understreger betydningen af at kende svaret på følgende spørgsmål: Hvem er du? Hvad tror du på? Hvilke værdier står du på? Hvad er vigtigt for dig?

Modet til at stå tydeligt i dig selv

”Mod er ikke fravær af frygt. Det er snarere totalt nærvær af frygt, og modet til at se den i øjnene” (Osho). Ledelse sker indefra og ud. Du er nødt til at have et solidt kendskab til dig selv for at kunne stå tydeligt og ærligt frem, og det betyder, at du også skal have et dybdegående kendskab til din egen fejlbarlighed. Det er ægte indre styrke. Ellers kan du ikke forvente, at andre har tillid til din dømmekraft og regne med, at de følger dig.

Læring gennem fejl

Det kræver dog mod og hårdt arbejde at arbejde med de vaner og mønstre, du har samlet op gennem livet samt masser af tålmodighed, når du igen og igen begår varianter af de samme fejl. Det kræver også stor ydmyghed, når egne fejl indrømmes for åben skærm, som det var tilfældet, da Kasper Hjulmand på et pressemøde, efter Christian Eriksen faldt om i Parken, erkendte, at han skulle have forladt stadion med alle spillerne. Det er derfor en hel nation hylder en leder, der evner – ydmygt – at stå i sig selv i al hans fejlbarlighed.

Brug din intuition

Lyt til dig selv – også når det, du hører, ikke er så belejligt – eller kønt. Du kan være sikker på, at dem omkring dig alligevel allerede har luret dig. Tilgiv dig selv for dine fejl men sørg for at suge så megen læring ud af dem som muligt. De er din måske bedste læremester. Men frem for alt – vær dig selv. Prøv ikke at leve op til et eller andet udefrakommende ideal om, hvad der er en god leder, men lyt til din indre stemme.

Benyt julens små og større pauser til at mærke din kerne og møde din frygt. Mød den du er og det grundlag, du står på som menneske og leder. En rigtig dejlig og eftertænksom jul til alle.

Tid til refleksion:

  • Hvem er du?
  • Hvad tror du på?
  • Hvilke værdier står du på?
  • Hvad er vigtigt for dig?

Læs mere:

https://www.lederstof.dk/al-god-ledelse-starter-med-at-vide-saa-meget-som-muligt-om-dig-selv

Osho, Mod. Glæden ved at leve livet farligt. Borgens Forlag 2006, Gyldendal 2017