Ferietid er skiftetid

Helle Laursen d. 4. juli 2019

Ferietid bruges ifølge rekrutterings konsulenter til at gøre sig overvejelser om jobbet: Trives jeg med opgaverne, kollegerne, chefen? Er der ved at gå lidt for meget rutine i den – skal jeg opsøge nye, udfordrende projekter? Måske et nyt job? Eller er det måske ved at være tid til at få ny viden i form af et længere uddannelsesforløb og ikke bare kortere kurser?

Tid til refleksion

Du er sikkert som resten af Danmark så småt på vej på ferie og er ved at forberede dig på en god lang pause fra arbejdsopgaverne. Med et ben halvt ud ad døren fyldes hovedet også med forventninger til oplevelser med familien, grillmad og hvidvin på terrassen og rendyrket afslapning.

Ferietid er tiden, hvor de allermindste og allerstørste tanker i spredt fægtning flyder rundt mellem hinanden, mens batterierne oplades, og vi får mentalt overskud til at stille skarpt på hverdagen samt kikke lidt længere ud i horisonten. Vi overvejer meningen med livet og vores personlige livssituation. Og her står jobbet (og parforholdet) forrest i overvejelserne ifølge eksperterne.

Forebyg

Så når dine medarbejdere ligger på stranden eller i haven, hvordan undgår du, at de lader sig friste af et spændende jobopslag eller kikker sig omkring efter nye udfordringer? Det største stykke arbejde for en leder ligger selvfølgelig bagude i kvaliteten af de relationer, man har opbygget hen over året og den udviklingsplan, I sammen har udarbejdet for medarbejderen. Det er den, der skal være med til at sikre, at der er udsigt til spændende og udfordrende opgaver mindst ét år frem.

Men det er som leder også en rigtig god investering ikke bare at slutte de sidste dage af inden sommerferien med at lukke sig inde bag døren for at afslutte egne opgaver og gøre klar til ferien. Den sidste tid skal bruges på at fornemme, hvor dine medarbejdere er henne i forhold til deres job, og hvad der eller optager dem. Men også til at støtte dem i at få en god afslutning inden ferien og til at besvare evt. tvivlsspørgsmål omkring deres ansvarsområder og opgaver, når de kommer tilbage fra ferien.

Rigtig god sommer derude.