Forbundethed - og betydningen for ledelse

Helle Laursen d. 16. september 2024

Alt er forbundet. Både i vores organisationer og hele det økosystem, som udgør organisationens omverden. Men hvad betyder det egentlig? Hvad er konsekvenserne for den måde, vi er sammen på i organisationer, brancher, netværk, og alle de andre grupper, vi er en del af? Og ikke mindst – hvad betyder det for din rolle som leder?

 

Energi smitter

En leder haster igennem kundeserviceafdelingen med et sammenbidt udtryk i ansigtet og uden at hilse på nogen. Energien i rummet skifter umærkeligt, og medarbejderne bliver urolige og udveksler blikke. Flere af dem bruger resten af dagen at snakke om det med kollegaer i resten af organisationen, og den dårlige energi spreder sig ud i alle krogene.

Årsagerne til lederens adfærd i den konkrete situation kan være rigtig mange. Måske har hun lige fået den helt store tur i telefonen af en utilfreds kunde. Måske har hun pludselig fået dårlig mave og er i målrettet trav mod nærmeste toilet. Det er mindre interessant i denne sammenhæng. Det afgørende er hendes påvirkning af omgivelserne.

Det vi kan lære af de levende systemer i naturen er, at denne altomfattende forbundethed kan være livgivende men også medføre ’forgiftning’ og ’degenerering’, hvis bare en lille del af systemet skifter energi. Hvis vi begynder at se på vores organisationer, som de levende organismer, de reelt er, så får vi en indsigt i en verden, der er uforudsigelig og ofte opleves kaotisk og ude af vores kontrol. Men vi får også mulighed for at opdage en verden, hvor en opmærksomhed på de små, umiddelbart mindre betydelige ting, kan få stor betydning for helheden. Alt hænger sammen – alle påvirker alle.

Hvis vi til gengæld holder fast i en tankegang, hvor ledelse er en disciplin, som har til formål at planlægge, styre og kontrollere begivenheder og mennesker, så spilder vi dyrebar energi på handlinger, der i bedste fald er meningsløse. Organisationer er levende organismer og er i bund og grund uforudsigelige og ukontrollerbare. Så hvad kaldes der på i ledelse af levende systemer?

Ledelse i levende organisationer

Hvis vi opgiver tanken om, at ledelse handler om at styre og kontrollere, men retter blikket mod forbundetheden og det ukontrollerbare, så vil en leders rolle i højere grad være at have blik for denne altomfattende forbundethed; at identificere ’akupunktør punkter’, hvor man med en relativt lille indsats kan opnå stor effekt; at få øje på, hvor der skal lægges frø til et nyt projekt eller trække tiden lidt mere inden igangsættelse; at opdage, hvor der er behov for at gøde udfordrede relationer; at være opmærksom på, hvor der skal høstes erfaringer fra afsluttede projekter, så disse erfaringer ikke går tabt; samt at sikre, at der også er tid til restitution efter arbejdsintense perioder, så organisationen kan regenerere. En leders opgave bliver at sanse og respondere, at sanse og respondere, i en rytmisk cyklus. At skabe resonans.

Det betyder, at der nu og i fremtiden i højere grad kaldes på lederkompetencer som evnen til at være nærværende – med andre og sig selv – for at give plads til opdagelse og undren; der kaldes på mod til at turde stille sig i den sårbare position ikke at være i konstant kontrol men flyde med begivenhederne, som de udspiller sig, og korrigere undervejs.

Der kaldes på evnen til at kunne være stille og bevare roen, når bølgerne går højt, samt evnen til at stå fast på værdierne og den fælles vision – også når stormen raser – fordi du har et solidt kendskab til dig selv med alle dine særlige styrker og begrænsninger. Der vil fortsat være behov for at sætte retning og for, at der tages ledelse over processerne i organisationen. Det skal bare være med en erkendelse af, at det aldrig vil være muligt at være i fuld kontrol og med en opmærksomhed på at finde balancen mellem kaos og orden.

 

Til refleksion:

  • Hvad er de mest oplagte ’akupunktør punkter’ i organisationen lige nu?
  • Spreder du god energi, eller kan du komme til at ’forgifte’ dine omgivelser?
  • Hvornår er du sidst trådt ind i et lokale og instinktivt vidst, at der var noget galt – bare ved at mærke det på energien i rummet?
  • Hvornår har du sidst fået øje på, at en medarbejder gjorde det helt rigtige og anerkendt hans indsats?

 

Hvis du er nysgerrig på at læse mere:

Laloux, Frederic (2014). Fremtidens organisation. Fra ledelse til selvledelse – fra organisation til organisme. Forlaget I AM v/ Ole Vadum Dahl

Rosa, Hartmut (2020). Det ukontrollerbare. Eksistensen.

Hutchins, Giles og Laura Storm (2019). Regenerativ ledelse. DNA’et i fremtidens livgivende organisationer og samfund. Content Publishing.