Ingen udvikling uden forandring

Helle Laursen d. 25. august 2009

Hvordan bekæmper vi utryghed og inerti i en tid, hvor vi har behov for forandring – for at tænke nyt og anderledes – men alligevel fastholdes i gamle rutiner og vanetænkning, fordi det er det tryggeste?

Det er et af tidens paradokser, at i et kriseramt marked, hvor der er allermest brug for nytænkning, er dette en knap ressource, fordi utryghed mange steder skaber stilstand og i værste fald handlingslammelse.

Vær ekstra opmærksom på signalerne

”Men det går da så godt internt hos os”, sidder du måske og tænker. Det er længe siden, at der har været så meget ro i medarbejdergruppen, at så få har udfordret ledelsen, og medarbejderne generelt er så samarbejdsvillige.

Men pas på, at ro ikke bliver til stilstand – og stilstand til handlingslammelse. Det er netop nu, at der er stor brug for medarbejdere, der tør træffe beslutninger på egne hånd uden frygt for, at fejl resulterer i, at de ryger i første række i en evt. fyringsrunde. Og det er derfor en vigtig opgave i så høj grad som muligt at skabe tryghed og sikkerhed i organisationen for fortsat at kunne opnå de ønskede resultater.

Mere af det samme?

Inertiens lov (også kaldet Newtons første lov) siger, at en partikel, der ikke er påvirket af ydre kræfter, enten er i hvile eller bevæger sig ad en ret linje med konstant fart. Det er et godt billede af, hvordan en del organisationer i øjeblikket bevæger sig; lige ud og i konstant fart.

”Men vi er da i det mindste ikke i hvile”, vil du måske tænke. ”Og det lyder da ganske fornuftigt at være i konstant bevægelse, gør det ikke?”. Men hvad nu hvis markedsbetingelserne har ændret sig, og målet ikke længere er aktuelt? Eller hastigheden skal øges for at nå frem til målet før konkurrenterne?

Det er vigtigt ikke kun passivt at registrere de omvæltninger, der sker omkring os, men også at få justeret retning (målsætninger), midler (strategi og handlingsplaner) samt hastighed (tidshorisont), så det passer med den nye virkelighed, I oplever omkring jer.

Læn dig tilbage i stolen og brug et par minutter på at spørge dig selv:

  • Bevæger vi os i den rigtige retning?
  • Gør vi de rigtige ting eller bare mere af det samme?
  • Har vi den rette hastighed?
  • Hvad ville DU gøre, hvis du ikke var bange …

Kontakt os, hvis du vil høre mere om, hvordan I får revurderet strategien eller lærer at se på forandring som noget positivt og konstruktivt …