Tid til omtanke

Helle Laursen d. 15. juni 2007

Der er bred enighed om, at det er nødvendigt at opnå en fornuftig balance mellem arbejde og fritid, og der er stor opmærksomhed på stress og forebyggelse heraf. Hvorfor er det så stadig sådan, at det er lettere mistænkeligt at have en hvilesofa på sit kontor? Eller hvorfor har så få virksomheder et ”stille-rum”?

Skab rum til opladning i hverdagen

Mange af os har en kalender med flere daglige møder, som vi skal forberede os til. Vi skal være koncentrerede og have fokus; vi skifter med andre ord ” kanal” mange gange i løbet af en arbejdsdag. Dertil kommer, at møderne for mange foregår på forskellige adresser, og da de færreste har en chauffør, er bilkørsel i dagens trafik sjældent ligefrem afstressende. Hvordan kan man så skaffe sig et pusterum? Man kan vælge at se det som en opgave på lige fod med de andre arbejdsopgaver – også selvom der ikke umiddelbart er samme synlige resultater. I mødesammenhæng viser det sig f.eks., at nye ideer ofte fødes efter en pause. Skal du indføre 5 minutters pause for hver mødetime?

Time-out

Nu er sommerferien i syne, så det er nu, du skal give dig tid til omtanke. Arbejder du med det, der giver dig størst tilfredshed og udfordringer? Du kunne jo notere for dig selv, hvad der i dagligdagen tæller på plus-siden og på minus-siden. Dine overvejelser kan så gå på, hvordan du får nogle af de elementer på minus-siden over på plus-siden. Det kan ofte lade sig gøre at ændre nogle af belastningerne ved at analysere, hvorfor de egentlig fremstår som belastninger. Er du leder, kan du overveje, om du delegerer, det du kan, og om du giver ledergruppen reel kompetence med det ansvar, der hører med. Overvej også hvor du selv får den nødvendige støtte. Hvis din rygsæk er ved at være tom, hvem skal så fylde noget i den? Og hvordan giver du dig selv tid til tanker i hverdagen?

Tid til udvikling

Er det nu du skal tænke på din egen udvikling? Er det mere end 5 år siden, du sidst har været på kursus ud over 1-2 dage? Og hvad får du ud af at øge dine kompetencer? Er det blot endnu et krav, eller kan det at indhente ny viden og få nye kompetencer give dig ny energi? Med nye redskaber kan du sætte nuværende og ny viden i relation til de daglige opgaver, samtidig med at det giver dig mulighed for at vurdere, om du udnytter dit faglige og personlige potentiale i fuldt omfang. Du kan måske gøre noget anderledes og med bedre resultat? Det er da en tanke værd …

Du ønskes en rigtig dejlig og afstressende sommerferie med god tid til omtanke.